lørdag den 25. oktober 2008

Akupunktur og psyken

Min særlige interesse gælder Akupunkturens indvirkning på den menneskelige psyke.
Jeg vil i dag skrive om hvordan akupunktur kan støtte ens selvudviklingsprocesser og hvordan akupunktur i det hele taget påvirker psyken og skaber balance på den psykiske plan.

Hvordan er det muligt at akupunktur påvirker psyken?

Akupunktur virker via energisystemet.
Energisystemet påvirker og bliver påvirket af fysiske sanseindtryk såvel som tanker emotioner og psykologiske reaktionsmønster.
Energisystemet kan i en vist udstrækning sammenlignes med hormonsystemet, som også bliver påvirket Fx ved fysiske smerter, men også igennem emotioner, glæde, sorg, angst osv.
På den måde er det både muligt at stille en tcm diagnose og at give en behandling via energisystemet som påvirker psyken.
Energisystem er kortlagt med meridianer/ energibaner, hvorpå akupunkturpunkter ligger.

Den uadskillige enhed

I kinesisk medicin og de gamle skrifter findes der en omfangsrig viden, som beskriver sammenhæng mellem krop og psyken og hvordan de forskellige ubalancer kan behandles med akupunktur, urter, kost, livsstil og energiøvelser.

En god eksempel herom er teorien om de fem forvandlingsfaser (5 Elementer).
Med de 5 Elementer er det muligt at forklare og beskrive dynamiske processer i vores krop, sind, psyken og i vores omverden.

Lad os se nærmere på træ element for at gøre det mere konkret.

Træ element står for foråret og den energi forår har, dvs. kraftigt, hurtig og dynamisk vækst.
Energien bevæger sig op ad og ud ad.
Det er Lever og Galdeblære som tilhører træ element.

På den psykiske plan står træ element for kreativitet, livs vision, inspiration, aggressivitet, vrede, spontanitet og udfoldelse, som al sammen kan være balancerede som uafbalancerede.
På den kropslige plan er der fx en vist grad aggressivitet nødvendig for at kunne fordøje fedt og hvis der er problemer med fedtfordøjelsen ses der også tit på den psykiske plan problemer med at give udtryk for ens aggressivitet eller vrede.
I denne tilfælde vil en behandling tager fat både i det kropslige symptom og den psykiske årsag. Hvor samtale er en vigtig del i behandling og i alvorlige tilfælde henviser jeg til psykologisk behandling.

Udover beskrivelse af de enkelte elementer findes der også beskrivelser af deres indbyrdes vekselvirkning, men det vil dog sprænge rammen af mit indlæg.

Alle elementer har deres specifikke egenskaber for at vi trives som mennesker er det af betydning at de forskellige aspekter af vores liv er velafbalancerede. Det nytter fx ikke særlig meget at man har en meget aktiv træ element, som producerer en masse af god idéer og visioner. Det bliver bare aldrig til noget hvis der mangler det nødvendige aspekt af vand element som står for udholdenhed og viljestyrken for at gå igennem de perioder med modvind og sikrer at ideer bliver til en fysisk realitet.


© Achim Steinhäusser / AS Akupunktur

Ingen kommentarer: